Het is mijn plan om een serie blogs te schrijven over het thema “Emotionele verwaarlozing” en “Emotioneel onvolwassenheid”. Vandaag de eerste, een inleiding op het thema. Ik ben me ervan bewust dat deze serie aangaan, emoties bij jou als lezer kan losmaken. Wees je als lezer dit ook bewust. Heb je steun nodig om over dit onderwerp te lezen, zoek die steun; dat kan in je eigen omgeving, dat kan ook door contact met mij op te nemen.
Enge emoties
In een wereld waar emoties status ‘eng’ krijgen, waar het leven vooral heel fijn moet zijn, zou het wel eens extra van belang kunnen zijn om het te hebben over emotionele verwaarlozing. Om me heen ontmoet ik vaak mensen die, zoals ze zelf zeggen, ‘niet goed kunnen voelen’. Dit niet in contact zijn met eigen emoties is een van de kenmerken van emotionele verwaarlozing. Mensen die lijden aan emotionele verwaarlozing weten dit zelf vaak niet. Ze gaan gebukt onder een last, maar begrijpen zelf niet waarom. En de grootste last is misschien wel deze: dat mensen die als kind emotioneel verwaarloosd zijn, zichzelf zien als het probleem van deze verwaarlozing. Ik kom in latere blogs nog terug op andere kenmerken.
Grote impact
Samengevat is dit emotionele verwaarlozing: het falen van – al dan niet emotioneel onvolwassen – ouders om adequaat te reageren op de emotionele behoeften van hun kind. Deze vorm van mishandeling heeft grote impact op het leven van het kind en de volwassene die het later zal worden. Emotionele verwaarlozing gaat over dat waar je als kind recht op had, maar niet hebt gekregen.
Emotionele verwaarlozing gaat ook over hechting. Ik zal hier een aparte blog aan wijden. Alvast kort gezegd: wanneer een ouder de emotionele behoeften van het kind effectief herkent en erin voorziet, ontstaat er een veilige hechting.
“Begrijpen welk soort emotionele verwaarlozing jij hebt ervaren, is een grote stap richting herstel.” – Jonice Webb
Gebeurtenissen die er in je leven wél gebeurd zijn, daarbij kun je je nog wel voorstellen dat ze (later) iets met je doen. Maar de dingen die je níet gekregen hebt, die waren er gewoon niet, toch? Uit onderzoek blijkt dat 36% van de gevallen van kindermishandeling gaat om emotionele verwaarlozing.
Vragenlijst
Emotionele verwaarlozing is subtiel en onzichtbaar. Grote kans dat je het je in zekere zin niet herinnert. Jonice Webb, auteur van het boek ‘Ongekende gevoelens’ heeft een vragenlijst ontwikkeld zodat je inzicht kunt krijgen in of je emotioneel verwaarloosd bent als kind én op welke gebieden dat gebeurd is.
Symptomen, problemen waarmee je eigenlijk met iemand over van gedachten wilt wisselen, zijn vaak vermomd als iets anders: depressie, huwelijksproblemen, angst, woede. Maar kunnen allemaal te maken hebben met te weinig aandacht voor jouw emotionele behoeften.
Wil je doorpraten over dit blog en onderwerp? Neem dan contact met me op.
Graag zou ik de de thema toe gestuurd krijgen.
Heb er persoonlijk mee te maken gehad. Maar heb er in mijn werk als professional nu ook mee te maken.