"tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life?"

Mary Oliver

Goed-genoeg ouderschap

Emotionele verwaarlozing gebeurt het meest door de ouders. Deze zin kan heel veroordelend overkomen. Zodra het over ouders gaat, merk je vast een bepaalde beweging van terugtrekken. Laten we wat inzoomen op deze ouders. Verwaarlozen ouders hun kinderen bewust? Wat doen ze wel en wat doen ze niet? Wat speelt er in hun levens, zijn zij zelf wellicht ook als kind emotioneel niet gezien? Door in te zien wat normaal is, ga je ook zien wat niet normaal is. Daarom eerst een blog over goed-genoeg ouderschap. Aan het einde van deze blog weet je of wat ‘goed genoeg’ inhoudt en weet je of je zelf op deze manier opgevoed bent.

Goed genoeg

D.W. Winicott (1964) bedacht de term ‘good enough mother’ om een moeder te beschrijven die op deze manier aan de behoeftes van haar kind tegemoetkomt. Goed genoeg.

Een eerste bemoediging voor jou wanneer je naast lezer ook ouder bent: alle goede ouders laten ook steken in de opvoeding vallen. Alle goede ouders zijn er soms schuldig aan dat ze emotioneel te weinig doen voor hun kinderen. We zijn namelijk niet perfect en volmaakt. Maar hiermee ben je nog niet een ouder die de kinderen emotioneel verwaarloosd.

Emotioneel verwaarlozende ouders onderscheiden zichzelf. Óf ze schieten in het geval van een crisis emotioneel tekort waardoor een kind schade oploopt. Óf ze zijn chronisch doof voor de emotionele behoeftes van een kind.

Tekortkomingen

Elke ouder heeft tekortkomingen, die zul je je herinneren. Maar de schade ontstaat door een grote som van belangrijke momenten waarop emotioneel verwaarlozende ouders doof en blind zijn voor de emotionele behoeftes van hun kind.

Wanneer je zelf emotioneel verwaarloosd bent én ouder, is de kans groot dat je ontdekt dat je deze schade doorgeeft aan je kind. Maar besef je dan dit: het is niet jouw schuld! Omdat emotionele verwaarlozing onzichtbaar en verraderlijk is en omdat het gemakkelijk doorgegeven wordt van generatie op generatie kún je er pas mee stoppen op het moment dat je je er bewust van bent. Alleen al door je te verdiepen in het onderwerp heb je de kans om dit patroon te doorbreken. Doe het! En ga ermee aan de slag. Want pijn die je niet verwerkt, die geef je door.

Vaardigheden

Het belang van emotionele nabijheid door ouders kun je het best begrijpen door de theorie over hechting. J. Bowlby, een psychiater die deze theorie over hechting heeft geformuleerd zegt er dit over: “Wanneer ouders de emotionele behoeftes van het kind effectief herkent en eraan tegemoetkomt, ontstaat er een veilige hechting die standhoudt. Deze eerste hechting vormt de basis voor een positief zelfbeeld en een gevoel van algeheel welbevinden, van de jeugd tot de volwassenheid.”

Samengevat gaat het over drie essentiële emotionele vaardigheden:

  • de ouder ervaart een emotionele band met het kind.
  • de ouder besteedt aandacht aan het kind en ziet het kind als uniek persoon en niet als verlengstuk van zichzelf, als bezit of last.
  • door gebruik te maken van deze emotionele band en door aandacht te besteden aan het kind, reageert de ouder competent op de emotionele behoefte van het kind.

Deze drie vaardigheden helpen het kind op te groeien tot een veilige volwassene die emotioneel gezond is.

Goed genoeg ouderschap

Maar wat is nu goed genoeg ouderschap? Het is een proces waarin je als ouders op een adequate manier leert afstemmen op de behoeftes van je kind.

  • Je verdiept je in de verschillende leeftijdsfases van je kind en weet wat je kind daarin nodig heeft.
  • Je ziet je kind als uniek en viert die uniciteit.
  • Je hanteert gezonde grenzen.
  • Je weet welke normen en waarden je belangrijk vindt in je eigen leven en dat van je kinderen en hier handel je naar.
  • Je reflecteert op jezelf en je handelen en durft hulp te vragen.
  • Je bent je bewust van de emoties van je kind en weet hier jezelf op af te stemmen.

Heb je vragen over wat er in deze blog staat? Laat je vraag achter onder de blog of neem contact met me op.

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *