"tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life?"

Mary Oliver

Wat is trauma overwinnen?

“What doesn’t kill you makes you stronger.” Het is een regel uit een liedje, maar wordt ook vaak als quote gebruikt. Je kent ‘m vast wel.

Als dat wat er in je leven gebeurt, je niet ‘doodmaakt’, zou het je sterker maken…..? In geval van trauma is deze quote een ergerlijk cliché. Want ‘ellende kan een mens juist ook kwetsbaar en fragiel maken’ – las ik van de week en ik beaam dit van harte. En in al dat vechten tegen dat wat je niet doodmaakt maar je zogezegd wel sterker zou moeten maken, zou je maar zo een overlevingsmechanisme ontwikkelen dat inderdaad heel sterk is, maar wat je weghaalt bij wie je echt bent. Je weghaalt bij dat kwetsbare en fragiele wat veiligheid nodig heeft.

Het zou ons als mensen veel meer helpen om voor dat kwetsbare en fragiele in ons erkenning te ontvangen. Het is veel meer helpend en helend zijn om dit te erkennen in plaats van dat idee van vechten en overwinnen van trauma of andere moeilijkheden.

Zet deze woorden eens tegenover dat ‘vechten’: “Laat los, wees stil, vertrouw maar. In rust en vertrouwen ligt je kracht.”

Want al dat vechten mat je af, put je uit. Levert je niets meer op dan geen energie en vast blijven zitten in oude patronen. Wil je controle of wil je regeren over je leven?

Dat wat je zo gewend bent te doen, is moeilijk op te geven – want wat komt er voor terug?
Toch is dit de les voor een lichter leven. Overgave. De kunst om de ‘controle over’ los te laten en jezelf, je leven, alles wat daarbij hoort, te omarmen.

Overgave betekent niet dat je slap bent of toegeeflijk. Maar overgave zorgt voor rust. In je hoofd, in je lijf, in je hart. Jij hoeft zo nodig niet meer te zorgen, vechten, overwinnen.

Jezus zegt dit: “Ben je moe, afgemat en voel je je opgebrand door religie? Wandel met Mij en je leven zal herstellen. Leer het ongedwongen ritme van genade. Ik zal je niets toevertrouwen wat je niet dragen kunt. Houd Mij gezelschap en je zult leren hoe je vrij en licht kunt leven…”


En dan citeer ik weer uit wat ik las: “What doesn’t kill you…. Needs someone, a secure base.”

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *