"tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life?"

Mary Oliver

“Het voelt niet goed”

Je herkent het waarschijnlijk wel. Van die zinnetjes die mensen uitspreken. Hoe iets wel of niet goed voelt en dus wordt daar wel of niet actie aan verbonden. Of ‘iemands gevoel is op’ en ook daar wordt dan wel of niet actie aan verbonden. Waar het ‘gevaar’ in zit, is de direct actie op een bepaald gevoel.

Hoewel ik absoluut voorstander ben van goed naar jezelf luisteren, heeft dit wel meer uitleg nodig. Gevoel kan nogal subjectief zijn. Wat voor de een wél goed voelt, hoeft dat voor een ander niet zo te zijn. Gevoel ontstaat op basis van eerdere ervaringen, al dan niet opgedaan in onze kindertijd. Het lijkt er verdacht veel op dat veel volwassen mensen hun keuzes baseren op een gevoel vanuit een (gewond) innerlijk kinddeel.

Ik was pas onderdeel van een groep bij een training. Er was een acteur ingevlogen en door middel van een rollenspel konden we als deelnemers leren. Er was een deelnemer die bij het horen van het woord ‘rollenspel’ meteen achteruit schoof en reageerde: “Ik doe niet mee, al vanaf kleins af aan heb ik hier een gruwelijke hekel aan. Dit is mijn grens.”

Het líjkt heel volwassen: zeggen dat je een grens aan geeft. Maar in werkelijkheid liet deze persoon zich leiden door iets pijnlijks van vroeger én hierbij vergat dat ze nú dat kleine kind van vroeger niet meer is, maar een volwassene.

Wat kun je doen als iets niet goed voelt?

  • onthoudt dat gevoelens/emoties ons iets te vertellen hebben. Er schuilt achter ieder gevoel een behoefte. Als je kijkt naar de casus hierboven, schuilt daar de behoefte aan veiligheid in, serieus genomen worden.
  • ontdek welke behoefte je opmerkt achter wat je voelt. Vóórdat je op basis van je gevoel een beslissing neemt.
  • je eigen behoefte gaan niet zomaar voor de behoefte van een ander. Overleg met elkaar en zoek naar een oplossing waarbij tegemoetgekomen wordt aan beide van jullie behoeftes. Communiceer hier open en begripvol over.
  • probeer dat wat je voelt van een afstandje te bekijken. Onderzoek welke triggers er zijn en wat je daar te doen hebt.
  • herken patronen bij jezelf en blijf liefdevol bij jezelf aanwezig.
  • zoek hulp als je steeds in dezelfde patronen vastloopt en je verlangt naar anders reageren.

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *