"tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life?"

Mary Oliver

Een eerste keer therapie

Ken je dat? Dat je iets voor een eerste keer wilt gaan doen, maar je hebt geen idee hoe het zal zijn…

Dat kan met therapie ook het geval zijn: Waar moet ik naartoe? Hoe is die therapeut? Wat moet ik zeggen?

En los van alles wat je ‘moet’ – je mag ont-moeten 😉 – kun je allerlei gevoelens ervaren in jezelf. Die zich vertalen in zinnetjes als: Wat zal ze van me denken? Wat zullen m’n vrienden/familie van me vinden als ik vertel dat ik naar een therapeut ga? Kan ik het niet zelf oplossen? Helpt dit wel, een beetje praten en voelen? Of heel andere gedachten: nú gaat mijn probleem voor mij opgelost worden (iets wat ik in de praktijk veel tegenkom).

Als je je hebt aangemeld bij een therapeut, bij mij bijvoorbeeld: dan ben je van harte welkom! Als ik voor mezelf spreek, dan herken ik de vragen en gevoelens. Onbekend kan zo spannend zijn! Schaamte kan je zo klein houden.

Als je je bij mij aanmeldt, dan starten we met een kennismakingsgesprek van zo’n 40 minuten. Daarin luister ik naar je, naar de reden van je komst en naar wat je graag anders wilt in je leven. Ik ben daar niet de oplosser van, maar samen gaan we in gesprek. Tijdens zo’n eerste gesprek is er veel informatie. Van jouw kant, van mijn kant. We tasten als het ware af hoe het tussen ons is en of er voldoende ‘klik’ is om verder te gaan met therapie. Een ‘klik’ is geen ‘liefde op het eerste gezicht’, maar een voorzichtig vertrouwen dat de plek waar je bent, een veilige plek is. Waar jij en jouw verhaal mogen zijn en waar je gaat werken aan dat wat je in jezelf moeilijk vindt.

Dat ‘werken’ houdt in dat je leert reflecteren op jezelf. Op ‘waarom doe ik wat ik doe?’ De dingen die je ontdekt tijdens of buiten therapie, vormen je reis. Je gaat naar jezelf kijken vanuit de realiteit en niet langer vanuit een gewenste blik. Zoals een cliënt eens heel mooi zei: “Eigenlijk leer ik steeds meer af wie ik niet ben…”

Als je je aanmeldt voor therapie, betekent dat ergens al dat je hebt ontdekt dat je niet tevreden bent met (iets in) je leven. Je ontdekt dat je in ballingschap bent. Je bent op een plek waar je niet wilt zijn. Je gaat ontdekken waar je wél hoort, wat jouw echte plek is.

Voel je de heimwee vanbinnen? Geef er gehoor aan, zodat je op zoek kunt naar jouw thuis en hart. Misschien weet je wel niet welke woorden je moet geven aan dat wat er vanbinnen is en voel je je vooral heel somber, verdrietig of overweldigd.

Welkom om contact met me op te nemen!

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *