"tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life?"

Mary Oliver

Wees gewoon positief!

“Je moet gewoon positief zijn…” “Ik wil niet meer achterom kijken, alleen nog vooruit…”

Uitspraken die in mijn praktijkruimte zo nu en dan te horen zijn. Begrijp me goed: dit is wat ik mensen tegen zichzelf hoor zeggen. Het lijkt een poging om hun schaamte te verbergen.

Veel in onze wereld draait om positiviteit. En het is maar de vraag of dat ook werkelijk positief is. Veel zogenaamde positiviteit die ik tegen kom, is helemaal niet positief want: het vraagt van ons je werkelijke gevoelens en gedachten te verbloemen, te verbergen. Net als met vergelijken, haal je je met de positiviteit die onze cultuur beheerst, naar beneden. Weg bij je hart, weg bij wat je echt voelt en ervaart en weg bij wie je echt bent.

Giftige positiviteit noem ik dit. En met dat ik dit schrijf, voel ik ergens al iets van bangheid om negatief over te komen. Alsof het in onze wereld alleen mag gaan om: only good vibes.

Stel je voor, je bent op vakantie en de camping waar je bent, wordt getroffen door een enorme regenbui. De hele camping spoelt weg, alles is kapot, mensen zijn radeloos en alleen jouw tent is blijven staan. Wanneer je dit verhaal vertelt, kan een reactie zijn: “Joh, je hebt je tent tenminste nog, dat was toch zo’n dure? De volgende keer geen camping aan een rivier boeken dan maar. Je hebt geluk gehad, het had veel erger kunnen zijn. Heb je ook iets geleerd hiervan?”

Waarschijnlijk sta je nu met je mond vol tanden. Hoe moet je hier op reageren? Waarschijnlijk zeg je zoiets als ‘dankjewel’ en hoop je dat het hiermee af is.

Goede intenties zijn niet altijd goed, kijk alleen al naar dit voorbeeld. Want met de beste bedoelingen zeggen mensen de naarste dingen, zonder door te hebben dat ze dat doen.

Zodra de woorden ‘nu heb je tenminste…’ uitgesproken worden, is een gesprek voorbij. Er is geen ruimte voor wat je echt voelt of denkt. Let er op dat hier schaamte om de hoek komt. Je kunt gaan deken dat je hetzelfde moet voelen als wat jou vertelt wordt. Dat je het jezelf moeilijk maakt door te voelen wat je voelt.

Maar hee: giftige positiviteit is het ontkennen van de waarheid!

Gezonde positiviteit betekent ruimte maken voor zowel de realiteit als voor hoop.

Ben je er aan toe, om met een gezonde blik te kijken naar jouw situatie? Wil je niet langer doorgaan met ‘ik moet gewoon positief zijn’? Weet je welkom. Een kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend.

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *